Prečo sme partnermi Národnej transfúznej služby

Knihy o joge, ktoré ťa obohatia fyzicky aj duševne
29. októbra 2018
tajomstvo stres zdravie pohoda rovnovaha gemerka
Tajomstvo účinného boja so stresom
13. júna 2019
Ukázať všetky

Prečo sme partnermi Národnej transfúznej služby

krv nie je voda
 
Pretože krv nie je voda. Ale obe potrebujeme k životu.
 
My v Gemerke veľmi citlivo vnímame, že na Slovensku je nedostatok krvi pre ľudí v akútnych stavoch. Sú to najmä obete úrazov a nehôd a ľudia podstupujúci operácie, ale tiež pacienti liečiaci sa na život ohrozujúce nádorové ochorenia, leukémiu či ochorenia krvných buniek.

Spolu títo ťažko chorí Slováci potrebujú až 180 000 transfúzií ročne, čo je takmer 500 krvných jednotiek každý deň. Ich životy závisia od nezištnej obety zdravých ľudí, ktorí môžu darovať časť svojej krvi na záchranu ohrozeného života.

Tri životy jedným darom

Darovať môže každý človek, pokiaľ váži nad 50 kg a netrpí krvou prenosnými ochoreniami, od svojich 18-tych narodenín až do dovŕšenia 60 rokov. Pravidelní darcovia môžu pomáhať o 5 rokov dlhšie. Lekári a ihly sú pre mnohých strašiakom, ale proces darovania je v skutočnosti veľmi rýchla záležitosť. Odber zaberie najviac 15 minút a ak ste dobre hydratovaní, máte to hotové aj za 5. V každej transfúznej stanici sa o vás potom postarajú ako o vlastných – dostanete pitný režim od Gemerky, kávu, čaj, ľahké jedlo a niekde aj dúšok červeného vína. Po ňom pozor na šoférovanie 😊

Do krvnej jednotky sa zmestí 450 ml krvi, čo nepredstavuje ani 10 % vášho celkového objemu, a po rozdelení na jej základné zložky – červené krvinky, krvnú plazmu a krvné doštičky - môžete jedným darom zachrániť až troch pacientov.

Prečo si krv jednoducho nevyrobíme?

Skutočne zatiaľ nedokážeme v laboratórnych podmienkach vyrobiť kvalitnú krv. Ale predsa existuje jedna továreň s nepretržitou prevádzkou, ktorá ju vyrába. Naše telo. Darca sa preto onedlho dostane naspäť do pôvodného stavu.

Čas obnovy darovanej krvi je pre mužov stanovený na tri mesiace, pre ženy na štyri mesiace. To ale znamená, že každý Slovák môže darovať v prepočte len 1 stotinu alebo 8 tisícin krvnej jednotky denne. A keď si spomenieme na to, že transfúzna služba potrebuje každý deň podať 500 jednotiek, dostávame sa k náhlivej potrebe čo najväčšieho počtu darcov.

Krv nie je voda

V Gemerke sme sa rozhodli pomôcť desiatkam tisícov pacientov tým, že sa pokúsime zvýšiť počet darcov. Nie je na to vhodnejší termín než 14. jún, Svetový deň darcov krvi, ktorý ako partneri Národnej transfúznej služby oslavujeme už od roku 2017.

Pod heslom Krv nie je voda sme už cez príbehy darcov:


spojili uzdravených pacientov
 
 
motivovali mladých prvodarcov
 
 

a tento rok chceme vzdať úprimnú vďaku každému darcovi za jeho nezištnú obetu. S pomocou pacientov, ktorí si tento dar vážia zo všetkých najviac. Ak patríš medzi tých, ktorým je naše video určené, ešte raz ti z celého srdca ďakujeme. Ak nie, pošli ho niekomu, kto by si toto poďakovanie zaslúžil počuť. Alebo daruj krv a staň sa takým človekom.

A ak sa stále pýtaš, ako Gemerka súvisí s darovaním krvi, prečítaj si prvý pokyn v príprave pred darovaním na webe NTS 😊

Na zdravie.