Ako nám prospievajú minerály obsiahnuté vo vode?

zena meditacia voda pokoj rovnovaha gemerka
Tajomstvo minerálov: Harmónia tela a mysle
26. júna 2019
najkrajsie miesta na gemeri_cover
6 najkrajších miest na Gemeri
2. marca 2020
Ukázať všetky

Ako nám prospievajú minerály obsiahnuté vo vode?

naozaj nam pomahaju mineralky_metapic
 
Je všeobecne známe, že medzi významné zložky našej výživy patria minerálne látky. Minerály si náš organizmus nevie svojpomocne vyrobiť, a preto je dôležité, aby sme ich dopĺňali pomocou stravy a vody. Tie najviac mineralizujúce potraviny nájdete v minulom článku.

Stále však platí, že najprirodzenejším spôsobom príjmu nevyhnutných minerálov je pitie minerálnej vody. A hneď si aj vysvetlíme, prečo je to tak.
 

Čo chýba minerálom v strave?


Nič. Minerály v potravinách sú úplne v poriadku, len telo ich nedokáže využiť naplno. Existuje veľa faktorov, ktoré vstrebateľnosť týchto minerálov ovplyvňuje. Závisí, akou formou sú viazané, ako rýchlo sa k nim telo počas trávenia vie dostať a ako rýchlo dokážu prejsť do krvného obehu.

Vstrebávanie minerálov vie negatívne ovplyvniť aj stres alebo užívanie liekov. Napríklad v prípade magnézia môže stres zvýšiť jeho spotrebu až 20-násobne, tvrdí Doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD., viceprezident Slovenskej spoločnosti klinickej biochémie.
 
 
Môže sa tiež stať, že náš organizmus niektoré minerály zo stravy nevyužije vôbec, pretože sú v nerozpustnej forme alebo sú viazané na iné látky.

Prečo radšej minerálna voda?


Minerály vo vode sú vo forme rozpustných solí a pre naše bunky sú vstrebateľnejšie než tie v potravinách. Ich dostupnosť je priama, okamžitá a nenáročná, pretože nijak nezaťažuje mechanizmy v tele.

Rozpustené minerálne látky sa jednoduchými procesmi dostávajú priamo tam, kde ich organizmus potrebuje a v prípade nadbytku ich telo skrátka vylúči potením či močom.

Platí to aj pre magnézium?


Magnézium je dôležitý minerál, ktorý naše telo potrebuje na udržanie rovnováhy a platí to pri ňom dvojnásobne. V priemyselne spracovaných potravinách sa totiž dlhodobo znižuje počet minerálov.

„K poklesu magnézia prispieva nevhodné zloženie stravy, ale aj pokles množstva magnézia v potravinách. Napríklad v jablku je až o 50 % menej magnézia ako bolo v 60. rokoch,“ vysvetľuje Doc. Ing. Pavel Blažíček PhD.

 
 
Na záverečné porovnanie nám môže poslúžiť tento príklad. Z potravín získavame minerály s účinnosťou len 30-40%. Ak pijeme minerálnu vodu, organizmus z nej dokáže vstrebať takmer 60-80% magnézia. Dokonca je to účinnejší spôsob príjmu než výživové doplnky.

Dôležitá je vyváženosť


Samozrejme, s ničím netreba preháňať a aj tu platí zlatá stredná cesta. Pre optimálne množstvo minerálov v organizme dbajte na pestrú stravu a pitný režim, kde zaradíte aj minerálne vody. Ideálna je naša Gemerka, pomocou ktorej docielite vnútornú harmóniu.