6 najkrajších miest na Gemeri

naozaj nam pomahaju mineralky_metapic
Ako nám prospievajú minerály obsiahnuté vo vode?
2. marca 2020
odkiaľ sa vzali jemne perlive mineralky_cover
Odkiaľ sa vzali jemne perlivé minerálky?
2. marca 2020
Ukázať všetky

6 najkrajších miest na Gemeri

najkrajsie miesta na gemeri_cover
 
Minerálna voda Gemerka pramení v oblasti, ktorá je krásna zvonku i zvnútra. Okrem pamiatok a panenskej prírody sa Gemer preslávil aj unikátnymi jaskyňami či minerálnymi prameňmi. Vďaka ideálnej polohe na rozhraní národných parkov ponúka viac, ako by ste čakali. Toto sú tie najkrajšie miesta, ktoré sú ako stvorené na doplnenie energie. Zoberte si na cesty Gemerku a harmónia vás bude sprevádzať po celý čas.
 

Kaštieľ Betliar

 
 
Neďaleko Rožňavy sa nachádza dedina, ktorá sa pýši perlou Gemeru. Kaštieľ Betliar patril významnému šľachtickému rodu Andrássyovcov a od 18. storočia do dnes prešiel viacerými prestavbami.

Historická záhrada s jazierkami, fontánami, neobyčajnými drevinami či rímskym vodopádom patrí k najkrajším na Slovensku. Personál v kaštieli okrem prednášok o živote šľachty ponúka aj prehliadku dobových kostýmov a rôzne koncerty.

Hrad Krásna hôrka

 
 
Tento krásny hrad s múzeom dobového nábytku síce nie je momentálne sprístupnený, ale miesto v tomto zozname mu rozhodne patrí. V marci 2012 takmer vyhorel do tla a v súčasnosti ho stále rekonštruujú, no návšteva jeho okolia sa stále oplatí. Pod hradom sa nachádza mauzóleum Andrássyovcov, ktorí okrem spomínaného Betliara vlastnil aj Krásnu Hôrku.

Jedinečné jaskyne

 
 
Práve jaskyne sú dôkazom toho, že Gemer je nádherný aj pod povrchom. A nie je ich tu málo. Medzi turisticky najvýznamnejšie patria Dobšinská ľadová jaskyňa v Slovenskom raj a Ochtinská aragonitová a jaskyňa Domica v Slovenskom krase.

Pre dobrodružnejších je možnosť navštíviť Krásnohorskú jaskyňu v sprievode skúsených vodcov v jaskyniarskom výstroji

Plešivecká planina

Unikát, ktorý na Slovensku inde nenájdete. Okrem netypického tvaru má táto 400-metrová náhorná plošina vyše 200 jaskýň a priepastí na 50 kilometroch štvorcových. Za zmienku stojí Diviačia priepasť, ktorá s 123 metrami patrí medzi najhlbšie na Slovensku a aj Serényiho cisterna na vrchole planiny. V minulosti ju postavili ako zásobáreň vody pre dobytok kvôli ťažkostiam s vodou kvôli reliéfu planiny, dnes slúži ako technická pamiatka.

Dominantou obce Plešivec je gotický kostol, ktorý vďaka zachovanej freskovej maľbe patrí medzi významné kultúrne pamiatky.

 
 

Vodná nádrž Teplý vrch


 
 
Nachádza sa približne 12 kilometrov od Rimavskej Soboty a v lete už dlhodobo dosahuje najvyššie priemerné teploty vody na Slovensku. Príjemné prostredie a okolitá príroda vodnej nádrže láka Slovákov leto čo leto. Odvážni otužilci si však môžu trúfnuť na kúpanie aj počas zimných mesiacov.

Gemerské spojky


 
 
Na záver lákavá lokalita pre turistov, ktorí radi navštevujú opustené, a tak trochu záhadné miesta. Lesy v Gemeri totižto skrývajú trať duchov. Železnicu, ktorou nikdy neprešiel žiadny vlak. Tie mali po roku 1938, keď sme prišli po Viedenskej arbitráži o podstatnú časť južného Slovenska, prepojiť Dobšinú s Rožňavou a Muráň s Plešivcom.

Projekt sa zastavil, keď sa odpojené územie vrátilo znovu Československu. Tunely a mosty sú dnes kultúrnou pamiatkou a významným zimoviskom pre netopiere, ktorých tu vedci našli až 11 druhov.

Ani počas ciest však nezabúdajte na pitný režim a príjem minerálov. Tie nájdete v optimálnom pomere vo vode zrodenej v srdci Gemera :)