parallax background

5 jogínskych pozícií pre začiatočníkov, ktoré ti dodajú energiu v pondelok ráno

Toto mindfulness cvičenie ti pomôže cítiť sa vyrovnane
22. mája 2018
Týchto 5 signálov znamená, že vášmu telu chýbajú minerály
26. júna 2018
 

Skús si nájsť tých 10 minút a uvidíš, že nový týždeň sa začne omnoho lepšie.

Na týchto päť pozícií nepotrebuješ profesionálneho trénera a sú ideálne tesne po zobudení. Poriadne sa napi, pretože v noci sa tvoje telo zbavuje vody. Pusti si náš Spotify playlist K jóge, roztiahni podložku a môžeš začať.

 

Tadásana – Hora

Najlepšia pozícia na ráno je jedna z najzákladnejších v jóge vôbec. Nedovolí ti znova zaspať, pretože sa precvičuje v stoji.



Nohy postav na šírku bedier, ramená spusti dole a pozeraj sa pred seba. Oči môžeš mať pokojne zatvorené, dôležitá je len poloha hlavy. Dýchaj nosom, zhlboka, pomaly. Pozvoľna začni krúžiť ramenami dopredu a dozadu.


S posledným nádychom v tejto pozícii zdvihni ruky nad hlavu a s výdychom choď do hlbokého predklonu.

 

Marjariasana – Mačka

Pokojne sa dostaň do pozície mačky tak, že v predklone vystrieš ruky pred seba na podložku a pomaly si položíš kolená pod bedrami. Je dôležité, aby dlane boli položené celou plochou na podložke, preto roztiahni prsty na široko od seba.



S nádychom zdvihni hlavu aj zadok hore, pozeraj sa medzi obočie. Pri výdychu zaguľať chrbát, zatlač sa čo najviac dovnútra a pozeraj sa na podbruško. Budeš cítiť, ako ti telo splýva s dychom.

 

Adho Mukha Svanasana – Strecha

Z mačky môžeš ísť pozvoľne do pozície strechy. Stačí vystrieť kolená a upraviť pozíciu chodidiel tak, aby bol chrbát s dlaňami čo najviac vystretý.



Ak nedokážeš v streche úplne dopnúť kolená, vôbec to nevadí. Pokojne ich môžeš mať aj pokrčené a striedavo si ich priťahovať – kolená k lakťom. Dbaj však na vystretý chrbát a kostrč vyťahuješ hore.

V tejto pozícii máš uvoľnenú krčnú chrbticu, takže si môžeš pekne pootáčať a pokývať hlavou. Uvedomuj si svoj dych, relaxuj.

 

Baddha Konasana – Motýľ

Ranné cvičenie môžeš zakončiť Motýľom, ktorý je pre človeka veľmi prirodzený, aj keby nikdy nepočul o jóge. Päty spoj k sebe, uvoľni obe polovice zadku a chodidlá otvor ako knihu.



Keď si lakte položíš zvnútra kolien, môžeš si jemným zatlačením do strán otvárať panvu. S výdychom sa predkloň, uvoľni opäť hlavu a chvíľku tak vydrž.

 

Nakoniec sa posaď do akejkoľvek pozície, ktorá je ti príjemná – lotos, polovičný lotos, turecký sed alebo len tak s nohami zloženými pod zadkom. Aspoň na minútku si so zavretými očami uvedomuj, aké krásne ráno práve prežívaš.

O pár minút sa poriadne napi a uži si skvelý deň.

Ďakujeme Adriane Špronglovej a portálu cvicte.sk za znázornenie cvikov

😊