parallax background

Toto mindfulness cvičenie ti pomôže cítiť sa vyrovnane

Ako dobre zvládaš stres?
8. mája 2018
5 jogínskych pozícií pre začiatočníkov, ktoré ti dodajú energiu v pondelok ráno
4. júna 2018
 

Na mindfulness cvičenie nepotrebuješ žiadne špeciálne pomôcky. Stačí ti chvíľka pre seba a trochu miesta, napríklad pohodlné kreslo.

Meditácia je psychológmi uznávaná a vedecky popísaná metóda. Pomáha nám ľahšie zvládať depresiu, úzkosť aj stres. Mnoho ľudí, ktorí ju skúsia po prvýkrát, má pocit, že ich myseľ je príliš rozlietaná, že to jednoducho na nich nefunguje.

Ver nám, chce to cvik. Ani maratón nezabehneš na prvýkrát. Rovnako ani pri prvom mindfulness cvičení nebudeš zrazu slniečko, ktoré je nad vecou. Veľmi dôležitá vec, ktorú sme sa pri cvičení našej vnímavosti naučili, je, že akceptovať niečo neznamená stotožniť sa s tým. Nemusíme súhlasiť s tým, čo sa okolo nás deje, môžeme však prijať, že sa to deje. A to je prvý krok k tomu, aby sme lepšie zvládali každodenný stres.

gif chill na lodi

Najprv si nájdi pohodlné sedenie: v kresle, na koberci, hocikde, kde sa cítiš komfortne. Dôležité je usadiť sa rovno a pohodlne – nekriv si chrbticu, pretože zbytočné napätie bude rušiť tvoje sústredenie. Či už ti vyhovuje turecký sed, lotosový kvet alebo sedenie na stoličke, usaď sa, ako ti je prirodzené. Vyrovnaj sa, nadýchni sa a môžeme ísť na to :)

Zavri oči. Všímaj si, ako dýchaš. Toto ti budeme radiť často, je to základ všetkých mindfulness cvičení. Dýchaj prirodzene, všímaj si, ako sa ti dvíha hruď či brucho. Nádych, výdych. Ak začneš premýšľať nad niečím iným, nič sa nedeje. Akceptuj, že tvoja myseľ je rozlietaná a znova obráť svoju pozornosť na dýchanie.

Po chvíľke si začni všímať svoje myšlienky. Premýšľaj sústredene. Kam zachádza tvoja myseľ? Prehrávaš si dookola situáciu, ktorá ťa rozrušila? Chceš zmeniť niečo z minulosti? Premýšľaš na prácou? Strachuješ sa o blízkych?

Teraz príde tá ťažšia časť. Skús tieto myšlienky akceptovať. Opakujeme – neznamená to, že musíš súhlasiť s tým, čo sa stalo, či s tým, čo sa deje. Prijmi, že sa to stalo. Prijmi, ako sa cítiš, či aký máš na niečo názor. Zo začiatku to vôbec nemusí byť ľahké a tak je to v poriadku. Cvikom sa všetko zlepšuje.

Počas jednej meditácie nemôžeš vyhladiť všetky svoje vrásky. Skús však prijať aspoň niečo. Potom sa znova vráť k sústredenému dýchaniu. Ak sa ti myšlienky opäť rozlietajú, nehnevaj sa na seba. Jednoducho znova začni vnímať svoj dych. Keď budeš cítiť, že je ten správny moment, otvor oči.

gif meditacia mad men
 
Cítiš sa skepticky, keď čítaš o meditácii? Chápeme. Západní psychológovia ju však skúmajú už desiatky rokov a je bežnou súčasťou kognitívno-behaviorálnej terapie. V nej sa ľudia učia vyrovnávať so situáciami, ktoré sa im ešte nedávno zdali nezvládnuteľné. Skús to a presvedč sa na vlastnej koži :)