parallax background

10 krásnych jaskýň, ktoré musí každý Slovák navštíviť aspoň raz za život

Mindfulness pomáha zvládať stres – čo to je a ako sa to naučiť?
17. apríla 2018
Ako dobre zvládaš stres?
8. mája 2018
 

Ach, to bude sezóna!

Na našom území je viac než 2400 jaskýň, no len 17 je sprístupnených verejnosti. Vybrali sme 10 z nich, ktoré by si určite mal navštíviť.

 

Jaskyňa mŕtvych netopierov

Síce nepríjemný, ale veľmi príznačný názov pomenúva jedinú sprístupnenú vysokohorskú jaskyňu na Slovensku. Speleológovia v jej útrobách naozaj objavili veľké množstvo netopierích kostričiek starých až 6 000 rokov.

Tvorí ju takmer 20 kilometrov chodieb v 14 poschodiach, a tak je prehliadka rozdelená do troch úrovní náročnosti od A po C, pričom prvá je určená širokej verejnosti a na zvyšné dve si trúfnu iba skúsení jaskyniari.* Nájdeš ju v Nízkych Tatrách neďaleko chaty M. R. Štefánika.


jaskyna mrtvych netopierov

Zdroj obrázka: misovic.net

 
 

Demänovské jaskyne

Pozdĺž riečky Demänovky sa v rovnomennej doline Nízkych Tatier vytvorila najdlhšia slovenská jaskynná sústava, ktorej celková dĺžka presahuje 35 kilometrov. Pozostáva z desiatich prepojených priestorov, ale iba dva z nich môžeme navštíviť:

Demänovská jaskyňa slobody


Počas celého roka je v nej teplota 6-7°C, vzduch je veľmi príjemný a priaznivo pôsobí na dýchacie cesty aj proti alergiám vďaka 94–99% vlhkosti. Na výber máš tradičný okruh dlhý 1 150 metrov, ktorý trvá hodinu, alebo dlhý okruh obohatený o kilometer a ďalších 40 minút.

Dominantou jaskyne je Večný dážď - neutíchajúci vodopád uprostred Hlbokého dómu. Zo stropu niekedy steká taký silný prúd, že sa pri ňom nedá ani rozprávať.

Demänovská ľadová jaskyňa


Táto kráska patrí medzi prvé známe jaskyne na svete, prvá písomná zmienka o nej siaha až do roku 1299. Aby si si ju vychutnal, nepotrebuješ ani veľa času, pretože jej 850 metrov dlhá prehliadka zaberie len trištvrte hodiny.

Odhadujeme, že jej ľadová výplň vznikla pred 400 – 500 rokmi, ale v 18. storočí ju ľudia napriek tomu prezývali Dračia jaskyňa. Prieskumníci v nej totiž objavili kosti jaskynného medveďa, ktoré však pokladali za pozostatky mŕtveho draka.

 

Dobšinská ľadová jaskyňa

Naša najväčšia ľadová jaskyňa a jedna z najväčších ľadových v Európe je však Dobšinská, ktorá leží v Slovenskom raji. Hrúbka podlahového ľadu v niektorých miestach dosahuje ohromných 26 metrov, najväčší ľadový stĺp meria 9 metrov a celkový objem ľadu sa v nej odhaduje na 145 000 metrov kubických, čo je približne objem troch budov Slovenského rozhlasu.

Do roku 1946 bolo v jaskyni dokonca povolené verejné korčuľovanie počas celého roka a v 50-tych rokoch v nej stále trénovala rota vojenských krasokorčuliarov aj úspešný československý športovec Karol Divín. Dnes sa ňou môžeš aspoň poprechádzať a zaberie ti to 30 minút.

 
 

Jaskyňa pod Bojnickým zámkom

Túto maličkú jaskyňu si už pravdepodobne navštívil, pretože je súčasťou prehliadky Bojnického zámku. Jej vnútro tvorí kruhová sieň s priemerom 22 metrov a nádhernou výzdobou na stenách. Podľa archeologických nálezov ju mohli využívať už ľudia v mladšej dobe kamennej.


Zdroj obrázka: ubytujemsa.sk

 
 

Zlá diera

Ako jediná sprístupnená jaskyňa v Prešovskom kraji je Zlá Diera výnimočná najmä pre severovýchod Slovenska. Jej návšteva je však vhodná pre všetkých dobrodruhov, pretože vnútro nie je osvetlené elektricky. Súčasťou prehliadky je tak povinná prilba a tradičné jaskyniarske čelové svetlo - karbidka.

Základná trasa trvá priemerne 40 minút a je vhodná aj pre malé deti. Na stránke správcu jaskyne dokonca píšu, že najmladší účastník ju zvládol ako 6-týždňový a najstarší vo veku 84 rokov.

Zdroj obrázka: zladiera.sk

 
 

Driny

Naopak, na západnom Slovensku sú jedinou sprístupnenou jaskyňou Driny. Nájdeš ju neďaleko Smolenického zámku pri Trnave a jej krásu si môžeš vychutnať na trase dlhej 450 metrov počas 35-minútovej prehliadky.

Jej najkrajším kvapľovým útvarom sú príznačne pomenované Slonie uši.

 

Jaskyňa Domica

Leží na hraniciach s Maďarskom, na Silickej planine Slovenského krasu. Patrí do jaskynného systému, ktorého tri štvrtiny ležia na území našich južných susedov.

Domica je naozaj výnimočná jaskyňa – vnútro tvoria priestranné dómy, ktoré poslúžili aj pri nakrúcaní rozprávky Soľ nad zlato, žije v nej približne 1500 netopierov zo 16 rôznych druhov a podľa nálezov ohnísk, zvyškov nádob či kamenných nástrojov bola obývaná človekom už pred 5 000 rokmi.

Obzrieť si ju môžeš v dvoch verziách – 780 metrov za 45 minút alebo 1 160 metrov za plnú hodinu, vrátane nezabudnuteľnej plavby po podzemnej riečke Styx.*

 
 

Gombasecká jaskyňa

Jedna z najmladších jaskýň, ktoré na Slovenskú máme, sa nachádza v Slovenskom krase. O mladom veku svedčia jej slávne tenké stalaktity, ktoré v Sieni mieru narástli tak nahusto, že pripomínajú kamenný dážď. Za pozretie však stoja aj stalagmitové „mraveniská“ v Mramorovej sieni a stalagnát v tvare atómového hríbu v sieni zvanej Hirošima.

Počas celého roka je v nej príjemných 9°C a čistý vzduch s relatívnou vlhkosťou 98%, preto bola Gombasecká jaskyňa prvá, v ktorej si Slováci liečili choroby dýchacích ciest. Prehliadka dlhá 530 metrov ti zaberie približne 30 minút.

 

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Jaskyňa v Revúckej vrchovine na strednom Slovensku je svetovou raritou a dokonca jediná v strednej Európe svojho druhu. Jej klenbu netvoria klasické kvaple, ale trsy, vetvičky a kríčky z bieleho minerálu aragonitu. Výzdoba tak pripomína skôr koralový útes než jaskyňu.

Za najkrajšie miesto z 230 metrov dlhej prehliadky je všeobecne uznaná Sieň Mliečnej dráhy. Biele aragonitové ozdoby v strope odrážajú svetlo ako ozajstné hviezdy na Mliečnej dráhe. Celú prehliadku zvládneš za 30 minút.

 
 

Posledné tri jaskyne máme najradšej, pretože sa nachádzajú na gemerskom území. A práve vďaka unikátnemu krasovému podložiu v tomto regióne je Gemerka bohatá na magnézium a vápnik. Ale prešli sme všetkých desať a vieme stopercentne všetky stoja za návštevu. Ktorou z nich odštartuješ toto leto?

*Plavba po riečke v jaskyni Domica je k dátumu 5.4. dočasne mimo prevádzky kvôli zlému stavu vody. Pre aktuálnu informáciu skontroluj stránku Slovenskej správy jaskýň.

Jaskyňa mŕtvych netopierov je k dátumu 5.4. dočasne mimo prevádzky. Pre aktuálnu informáciu skontroluj jej oficiálnu stránku.

** Ak nie je vyznačený iný zdroj, obrázky pochádzajú zo stránky Slovakia.travel