parallax background

Sústreď sa lepšie s týmito mindfulness cvičeniami

Koľko minerálov nájdeme v strave?
24. augusta 2018
cover_ preco sme zo spontnannych rozhodnuti stastnejsi
Prečo sme zo spontánnych rozhodnutí šťastnejší
26. októbra 2018
 

Poznáte to. Občas namiesto užívania si prítomnosti sa neustále zaoberáte chybami z minulosti či neistou budúcnosťou. Ako nestratiť rovnováhu a byť duchom prítomný v každom momente?

 
 
Pomôžu vám tieto jednoduché mindfulness cvičenia. Stačí pár minút denne a postupne zlepšíte balans medzi hlavou a telom.

6 mindfulness cvičení, ktoré môžete vyskúšať kedykoľvek

 
 

Dýchanie

Nájdite si pohodlnú polohu a sústreďte sa na svoj dych na jednu minútu. Dýchajte pomaly, každý nádych-výdych by mal trvať aspoň 6 sekúnd. Zamerajte sa na to, ako váš dych vstupuje do tela a plní vás kyslíkom a naopak, ako vychádza von a rozptyľuje sa do sveta. Ak ste si užívali túto upokojujúcu činnosť, skúste ju robiť o dve-tri minútky dlhšie a ste na dobrej ceste k harmonickej mysli.
 

Pozorovanie

Nenáročné ale efektívne cvičenie, ktoré vám pomôže vnímať zdanlivo jednoduché prvky prírody v ich hlbšom zmysle. Vyberte si jeden prírodný objekt, napríklad kvet, list, jablko alebo aj muchu či oblak na oblohe. Zapozerajte sa naň tak, akoby ste ho videli prvý krát, skúmajte každý aspekt a zamýšľajte sa nad ich významom v prírode.
 

Uvedomenie si činností

Toto cvičenie je navrhnuté tak, aby sme vedeli oceniť hĺbku a význam každodenných úloh a výsledky, ktoré pomocou nich dosiahneme. Napríklad buďte vďační pri zapínaní počítača za to, že vám tak uľahčuje prácu a život. Alebo sa pri vôni jedla na chvíľu zastavte a uznajte, akí ste šťastní, že máte možnosť jesť také dobré jedlo, s ktorým sa môžete podeliť s priateľmi. Stačí len nevnímať všetky činnosti ako autopilot ale pochopiť, že aj banálne veci vám prinášajú do života blaho.
 

Počúvanie hudby

Dobré na to, aby ste sa naučili vyhýbať predsudkom. Vyberte si pieseň, ktorú ste ešte nikdy nepočuli – nesúďte pieseň podľa žánru, speváka ani názvu. Aj keď sa vám sprvu možno nepáči, ponorte sa do nej hlbšie a precíťte kompozíciu. Oddeľte si v hlave jednotlivé zvuky a počúvajte dynamiku každého nástroja a užívajte si tóny, ktoré vaše uši doteraz nepočuli.
 

Vyjadrenie vďačnosti

Posledná, no zaujímavá úloha. Všimnite si počas dňa 5 všedných vecí, ktoré by si zaslúžili trochu pozornosti, no vždy ostali nepovšimnuté. Napríklad, keď vám poštár donesie balík, kanvica zohreje vodu na kávu, váš čuch dokáže ucítiť vôňu kvetov v parku... Na konci dňa ich spíšte, zistite o týchto javoch všetky detaily a zamyslite sa nad tým, aký by ste mali deň bez nich.
 
Stačí tak málo k tomu, aby ste sa cítili lepšie. Čo takto skúsiť aspoň jedno cvičenie rovno dnes s dúškom Gemerky?