parallax background

Prečo sme zo spontánnych rozhodnutí šťastnejší

sustred sa lepsie meta
Sústreď sa lepšie s týmito mindfulness cvičeniami
2. septembra 2018
Knihy o joge, ktoré ťa obohatia fyzicky aj duševne
29. októbra 2018
 

Patríte medzi ľudí, ktorí sa dlho rozhodujú, plánujú, analyzujú a na konci toho všetkého aj tak nie sú spokojní? Občas sa nám to stáva všetkým.

 
stastna zena na mole
 

Existuje veľa výhod prospešných pre životnú pohodu, ktoré so sebou prinášajú spontánne rozhodnutia. Život totiž nehľadí na vašu neustálu kontrolu, plynie samostatne a niektoré veci prosto nenaplánujeme. Tak prečo by ste sa nemohli trochu uvoľniť? Pozrite sa na 5 vecí, ktoré sa zmenia, ak začnete žiť trochu viac spontánne.

 

Skoncovanie s nudou a stereotypom

Spontánni ľudia sú otvorení skúšať stále niečo nové a neradi vysedávajú doma pred seriálom, ktorý už aj tak videli celý dvakrát. Ak sa aspoň na chvíľu vzdialite zo svojej komfortnej zóny a podniknete niečo nové, impulzívne, zabijete nudu a budete sa cítiť plní energie.

 

Flexibilita a voľnosť

Impulzívne rozhodnutia si vyžadujú dávku prispôsobivosti. Keďže sa rozhodujete „tu a teraz“, často zo dňa na deň či z minúty na minútu, vybudujete si určitú flexibilitu. Zrazu nebudete pripútaní na presný plán či harmonogram a nebudete vyvádzať, keď sa v ňom niečo zmení. Ste otvorení možnostiam. Ste pripravení na dobrodružstvá.

 
sloboda - pretrhnutie retazi
 

Viac kreativity

Keď stále držíme krok a ideme s davom, môže sa nám zdať, že strácame vlastnú identitu. Inšpirujte sa umelcami, hudobníkmi, spisovateľmi - oni sa pri tvorbe nezastavujú a neplánujú, čo bude ďalej. Prosto robia to, čo im napadne, keď ich kopne múza. Nestanovujú si nijaké hranice, príliš nepremýšľajú nad tým či sa to oplatí, či je to dobrý nápad. Jednoducho, nemajú podobné pochybnosti. Robia to, čo ich baví.

 

Menej stresu

Dnešný moderný svet je plný vysokých nárokov, frustrácií a stresu. Keďže robíte bezprostredné, rýchle rozhodnutia, nie je čas na siahodlhé zvažovanie pre a proti. Takisto ľahšie prijmete fakt, že život ide ďalej bez ohľadu na to, či ide podľa vášho plánu alebo nie. A to v konečnom dôsledku vedie k väčšej duševnej pohode.

 

Plnohodnotný život

Flexibilní, tvoriví a uvoľnení ľudia sú šťastní ľudia. Môže to byť vari inak? Šťastie je síce relatívny pojem, ale mať nadhľad, schopnosť vidieť vždy tú svetlejšiu stránku života, z každej situácie vyťažiť to najlepšie a plne využiť, čo sa vám ponúka, vedie naozaj k plnohodnotnému a šťastnému životu.

Zjednodušene - skúste niekedy konať spontánne, nerobiť si zo všetkého ťažkú hlavu a budete sa cítiť spokojnejšie. Čerešničkou na torte pre vašu pohodu je už len dúšok Gemerky s optimálnym pomerom magnézia a vápnika.